}

Pressemeddelelse: Jørgen Leth og Andreas Koefoeds nye film “Music for Black Pigeons” får premiere i de danske biografer den 26. januar. Filmen søger ind i musikkens væsen og følger nogle af verdens største jazzikoner. 

Hvad opstår der, når to generationer arbejder sammen om en fælles passion?

De to prisvindende instruktører Jørgen Leth og Andreas Koefoed har igennem de sidste 15 år fulgt nogle af verdens største jazzikoner, heriblandt Bill Frisell, Lee Konitz, Paul Motian, Palle Mikkelborg, Manfred Eicher og Midori Takada, og sammen skabt en dokumentarfilm, som har den danske jazzmusiker Jakob Bro, som bærende karakter.

Det er første gang siden Jørgen Leth instruerede en film (De fem benspænd) med Lars von Trier tilbage i 2003, at legenden Leth deler credit på lige fod med en anden instruktør; Andreas Koefoed, der er 42 år yngre end Leth. Koefoed, som blandt andet instruerede den 2023 Robert-nominerede The Lost Leonardo introducerede i sin tid Jørgen Leth og Jakob Bro for hinanden, og ud af det udsprang ideen til samarbejdet og filmen. 

Men er det overhovedet muligt at sætte ord på musikkens væsen?

“Vores film udspringer af en dyb kærlighed til musik. Filmen er en dokumentation af en række stilskabende musikere. Flere af dem er her ikke længere. Flere af dem er aldrig blevet portrætteret før trods deres ikoniske status i musikhistorien. Filmen vil leve som et dokument for eftertiden og folk vil kunne opleve, at sådan var fx Lee Konitz. Sådan boede han og der købte han suppe. Sådan gik han og fløjtede på gaden. Sådan sad han alene i sin lejlighed og lyttede til musik, mens mørket faldt på”, fortæller de to instruktører.

Music For Black Pigeons handler om at være til stede i nuet, om at spille og improvisere, om at videreføre arven fra generationer af jazzpionerer. Men det er ikke udelukkende en film om musik – det er også en film om livet, om at skabe, om at knytte venskaber, og om at elske, ældes, miste og huske.  

“Filmen er et møde mellem generationer. Både foran og bagved kameraet. Hvad opstår der, når man åbner sig for en åndsfælde fra en helt anden generation? Hvad giver man til hinanden? Arven lever videre i den nye generation. Filmen er som et stykke musik. Den er improviseret frem, bygget op af forskellige stemmer, der krydser hinanden, sætter sig spor, kontraster, der mødes og skaber nye sammenhænge. Glimt af livshistorier, venskaber, åndelige fællesskaber, der skabes og udvikler sig over tid og sted”, siger de to instruktører. 

Ud over filmen kan musikelskere se frem til, at en række af de medvirkende fra Music For Black Pigeons er i København den 10. februar, når Joe Lovano, Palle Mikkelborg, Jakob Bro, AC, Larry Grenadier, Joey Baron mm. samles til en storslået, musikalsk aften dedikeret til Paul Motian i DR Koncerthusets koncertsal, som et af hovednavnene på festivalen Vinterjazz.

Music For Black Pigeons havde verdenspremiere på Venedig Filmfestivalen i 2022, hvor den modtog prisen Cinema & Arts Award – The Golden MUSA med følgende begrundelse: “The direct and sincere point of view of the two directors captures, beyond any cinematographic cliché of time and space, the spontaneous and organic nature of each artist. This rhapsodic journey between life, rehearsals, concerts and recording rooms is proposed by the two directors through the use of an immediate, essential and elementary cinematographic language, which reaches deep and repeated moments of sound and visual poetry. It is a touching journey, which manages to grasp the essence of every person and every artistic- person in a few strokes.”

Siden den første screening på Biennale di Venezia 2022 har den været vist på vigtige filmfestivaler som IFDA – Amsterdam, Doclisboa, ZINEBI of Bilbao, Nordische Filmtage, Ji.hlava IDFF, Ghent Flanders Int. Film Festival samt udvalgte musikfestivaler. Music For Black Pigeons får dansk biografpremiere den 26. januar.

Se den danske trailer her:


PR-henvendelser vedrørende Music For Black Pigeons skal gå igennem publicist Line Bilenberg / Bilenberg PR: +45 2071 0494 / line.bilenberg@gmail.com. Dansk distribution: Camera Film